Å starte i barnehage

Tilvenning av barn i barnehagen tar vanligvis litt tid. I Blåbærskogen setter de fleste av tre dager. Noen barn trenger kanskje litt lenger tid. Målet med tilvenningen er at barnet skal få en god oppstart i barnehagen, en slags myk start. Det er viktig med trygghet både i forhold til de voksne og de andre barna i gruppen for å oppnå trivsel.

Vi foreslår følgende:

Dag 1: 
Dere kommer sammen med barnet og er på besøk fra ca. 9.30 og et par timer. 

Dag 2: 
Dere kommer ca. 9.30 og er en stund sammen med barnet, og så kan dere gå i fra litt. Det er viktig at du som forelder er tilgjengelig på telefon og kan komme tilbake så fort som mulig, hvis det skulle bli behov for det.

Dag 3. 
Dere leverer den tid som dere vil ha rutine for når hverdagen har blitt normal, og er en stund sammen med barnet. Så kan dere gå, men også denne dagen er det viktig at du er tilgjengelig slik at hvis barnet blir lei seg, så blir ikke opplevelsen langvarig.


Viktig!
Noen synes det er fristende å gå mens barnet er opptatt, men ikke gjør det. Si alltid til barnet at du går, selv om det medfører gråt. Vi skal ikke lure barna. De skal kunne stole på at beskjeder vi og dere gir er sanne.

Mange opplever at barnet gråter ved levering i oppstartsfasen. Hos de aller fleste stilner gråten veldig raskt etter at foreldrene er ute av syne. Ingen barn er like, det er dere som foreldre som kjenner barnet best og for oss er det viktig at vi har tett dialog med dere, slik at vi kan «sy sammen» et best mulig oppstarts opplegg for deres barn.

Det er viktig å bruke disse tre dagene til tilvenning, selv om det ser ut som dette går veldig bra. Erfaringsmessig har vi sett at tilvenning til barnehagen går bedre der man tar seg god tid i oppstarten.

Last ned her: