Opptak til Blåbærskogen

Opptak er nedfelt slik i vedtektene:

  1. Barna skal være fylt 2 år ved oppstart i barnehagen.
  2. Barnas foreldre skal ved tilbud om plass gjøres kjent med de foreldreplikter som gjelder ved akseptert plass i barnehagen.
  3. Opptak av barn tilpasses de til en hver tid gjeldende normer for arealutnyttelse i barnehagen.

Hovedopptaket skjer samordnet med kommunens opptak. Blåbærskogen er en privat barnehage som har opptak i tråd med egne vedtekter. Hvert år begynner 6-8 nye barn hos oss.

Prioritet ved barnehageplass

Prioritet ved opptak i barnehagen:

  1. Barn med nedsatt funksjonsevne (Barnehagelovens § 13). Krav til dokumentasjon:skriftlig attest fra lege/psykolog, logoped, PPT og/eller sosiale medisinske institusjoner.
  2. Barn som er omfattet av §§ 4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd i Lov om barnevernstjenester. Krav til dokumentasjon: vedtak fra barnevernstjenesten.
  3. Søsken av barn som går eller har gått i barnehagen er prioritert.
  4. Barn tilhørende skolekretsene Svendstuen, Slemdal, Holmen og Grindbakken gis prioritet foran resten av bydel Vestre Aker.
  5. Barnehagen forbeholder seg retten til å sørge for jevn fordeling av barnas alder og kjønn ved opptak.
  6. Skulle det fortsatt være søkere med ellers like vilkår, vil det bli foretatt loddtrekning av eierstyret.
  7. Innstillingsliste for opptak av barn i barnehagen godkjennes av eierstyret etter innstilling fra styrer.

Tilvenning i Blåbærskogen

Når de nye små skal begynne i barnehagen tilpasser vi hverdagen mest mulig for dem. Vi sender de litt større barna på turer og oppdagelsesferder i nærområdet, slik at de nyankomne kan gjøre seg kjente og trygge i barnehagen med litt færre barn og voksne til stede av gangen. Tilvenning av barn i barnehagen tar vanligvis litt tid.

I Blåbærskogen setter de fleste av tre dager. Noen barn trenger kanskje litt lenger tid. Målet med tilvenningen er atbarnet skal få en god oppstart i barnehagen, en slags myk start. Det er viktig medtrygghet både i forhold til de voksne og de andre barna i gruppen for å oppnå trivsel. Vi foreslår følgende:

Dag 1

Dere kommer sammen med barnet og er på besøk fra ca. 9.30 og et par timer.

Dag 2

Dere kommer ca. 9.30 og er en stund sammen med barnet, og så kan dere gå i fra litt. Det er viktig at du som forelder er tilgjengelig på telefon og kan komme tilbake så fort som mulig, hvis det skulle bli behov for det.

Dag 3

Dere leverer den tid som dere vil ha rutine for når hverdagen har blitt normal, og er en stund sammen med barnet. Så kan dere gå i fra et par timer, men også denne dagen er det viktig at du er tilgjengelig slik at hvis barnet blir lei seg, så blir ikke opplevelsen langvarig.

Noen synes det er fristende å gå mens barnet er opptatt, men ikke gjør det. Si alltid til barnet at du går, selv om det medfører gråt. Vi skal ikke lure barna. De skal kunne stole på at beskjeder vi og dere gir er sanne.

Mange opplever at barnet gråter ved levering i oppstartsfasen. Hos de aller fleste stilner gråten veldig raskt etter at foreldrene er ute av syne. Ingen barn er like, det er dere som foreldre som kjenner barnet best og for oss er det viktig at vi har tett dialog med dere, slik at vi kan «sy sammen» et best mulig oppstartsopplegg for deres barn.

Det er viktig å bruke disse tre dagene til tilvenning, selv om det ser ut som dette går veldig bra. Erfaringsmessig har vi sett at tilvenning til barnehagen går bedre der man tar seg god tid i oppstarten.

Etter tilvenningsdagene anbefaler vi at man lager en avskjedsrutine som kan gjentas og være lik hver dag. Hos oss er det populært å skifte til innesko, sette matboks i kjøleskapet, vaske hender og deretter ta en "løpekos" hvor foreldre står ved døren og barnet løper nedover gangen til en stor, siste hadeklem. Når dette gjentas hver dag kjenner barnet igjen hva som skjer og det blir lettere å takle overgangen.